Filagória

Ezt a filagóriát Mogyoróskára készítettem, és ott díszeleg, egy vendégház udvarán, nagyon szép falusi környezetben. A faluban alig laknak, és akik még törzsgyökeresnek számítanak, azok is öregek.
Ezért sok házat megvásároltak, amikor az öregek meg haltak, vagy a család úgy döntött, vagy az egyedüllét, hogy beköltöznek egy öregotthonba.
De térjünk rá a filagóriára.
Az építménynek a 80-85%-át a műhelyemben készítettem elő. A hat oldallapját, úgy dolgoztam ki, hogy a helyszínen felállítva, csak össze kellett csavarozni, mint ahogy megnézhetitek a képen, 
Sajnos, ezek a képek nem a legjobb minőségűek, mert nem volt még akkor megfelelő gépem, de a lényeg látszik rajta.
Nem volt vele sok baj, amikor befúrtuk a dübeleket, becsavaroztuk a tartóvasakat, a ráállítás már hamar meg ment.
A tetőszerkezet szarufáit, szintén az otthonomban, a műhelyemben készítettem elő. Az udvaron összeállítottam egy módlát, méret szerint, majd erre rászabtam a tetőelemeket, amit a helyszínen szintén csak fel kellett csavarozni. Felhelyeztük a szarufákat, lecsavaroztuk az oldalfalak tetejére, de közben már behelyeztük az összekötő kúpfát, amit szintén otthon már előre kiesztergáltam. A kúpfához is hozzá lett csavarozva a szarufa.
Mikor a szarufák álltak, még volt egy feladat, mielőtt, ellehetett volna kezdeni a tetőhéjazat  építését, vagyis még fel kellett csavarozni a csendesítő, szarufa végeket. Amikor ez kész volt, meglehetett kezdeni a tetődeszkák felszögelését. Pallódeszkát tettünk keresztül az építményen, és arról végeztük a munkát. Oldalanként haladtunk, és már kezdett kialakulni, hogy tulajdon képpen mit is akarunk.
Amikor elkészült a tető, örültünk, mert ez volt a nehezebb feladat, a filagórián. A tulajdonos örült a legjobban, (vajon miért?) mert már látta, hogy a munka nem lesz eredménytelen, és nem sokára, ülhet, ehet, ihat benne. 
Még egyszer lefestettük az egészet, mielőtt hozzá láttunk volna a belsőrész, (lóca, asztal), beszerelésének. Igaz, az asztalon nem sok szerelni való volt, mert az is otthon lett elkészítve, mivel az volt a tulajdonos kérése, hogy kivehető legyen. Így lett, és még az asztallapja is levehető, így könnyebb ki-be hordozni.
Az ülőketartó lábak be lettek betonozva, és azután lett rácsavarozva, a lóca deszka.
Nagyon örültem ennek a munkának, mert egy szép környezetben, a természet lágy ölén kellett dolgozni, és talán hagyhattam volna több munkát amit ott kellett volna elvégezni, mert így túl hamar végeztünk, és el kellett jönnünk haza, bár nem lakom nagyon zsúfolt környezetben, itt is van madárcsicsergés.
A tetőszerkezet
Az utolsó simításokAz egyik sarokszerkezet
A belső rész közelebbről
A vendégház udvara


1 megjegyzés: